Medlemsmøter 2016

Referat høstmøte søndag den 20 november 2016:
Vanligvis pleier vi å ha to foredragsholdere på medlemsmøtene våre, med hvert sitt tema og foredrag. Denne gang hadde vi fått Randulf Valle til å komme helt fra Hammerfest til Oslo. Siden han hadde to foredrag å presentere, så fikk han hele kvelden – og presenterte to forskjellige temaer, før og etter en kaffepause.

I det første foredraget fortalte Randulf om sitt arbeide med boka: Hjalmar Dale – den glemte eventyrer. «Alle» kjenner til Helge Ingstad gjennom boka Pelsjegerliv – hvor han beskriver sine opplevelser på tundraen og taigaen i Canadas villmark. Gjennom Ingstads bok, så får vi også et lite innblikk i hans samarbeide med Hjalmar Dale ved hytta ved Elgsjøen. Men vi blir aldri skikkelig kjent med Dale og det er det Randulf har forsøkt å gjøre noe med i sin bok om Hjalmar Dale – publisert i 2014. Hvem var Hjalmar Dale og hva gjorde han i alle årene frem til sin død i 1967?
Randulfs arbeide med boka har tatt flere år og har brakt ham i kontakt med så vel Ingstad selv, i et av hans siste leveår – de som kjente Ingstad og på flere turer til Canada – til de områdene som Hjalmar Dale selv oppholdt seg i. Det er på tre måter Randulf har innhentet sitt underlag for boka. Først og fremst er det Ingstad sitt rikholdige arkiv og offentlige/private arkiv i Canada. Deretter informasjon gjennom bøker og artikler, samt personlig kommunikasjon med de som kjente eller hadde noe å fortelle om Dale.
Randulfs spennende foredrag med mange interessante bilder ga en litt større bilde av både Hjalmar Dale selv og Randulfs arbeide med boka. Boka til Randulf er både interessant og lærerik for alle som er glade i friluftsliv i Canada og historiene til Helge Ingstad. Kjøp boka selv og les den!


Etter en hyggelig kaffepause med vaffelsalg og loddtrekning, så fortalte Randulf om sine åtte år i Finnmark. Gjennom beretninger fra så vel naturfenomener og sine mange turer, samt flotte og inspirerende bilder – så gav han i hvert fall undertegnede lyst til selv å oppleve vårt nordligste og største av Norges fylker.
At Finnmark var så variert, det kom frem i foredraget gjennom bildene til Randulf. Du vil selv også oppleve det – hvis du leser boka Friluftsliv i Finnmark, som var utgangspunktet for foredraget – som kom ut på Cappelen Damm i år.
I foredraget fortalte Randulf oss og viste bilder fra flere av sine spennende turer i Finnmark. Han har lagt opp sin egen rytme i turoppleggene sine. Du kommer ikke utenom mygg og innsekter om sommeren i Finnmarksnaturen og det hadde Randulf løst på følgende måte. Du benytter deg av naturen langs kysten om sommeren, når myggplagen er størst i innlandet. Ute langs kysten er plagen nesten fraværende. Når sommeren er på hell og temperaturen synker, så ligger innlandet for dine føtter. Vinteren er et eldorado hvor du måtte ønske og spesielt våren er vakker, sier Randulf Valle.      Finnmark – here we come!———————————–

Medlemsmøtet søndag den 20. november – kl. 16.00!
Randulf Valle vil før og etter en kaffepause fortelle om to temaer han brenner for og han har forfattet en bok om hvert emne. Vi er så heldige og har fått ham til å stille opp denne ettermiddagen for å fortelle og vise bilder fra sine to siste bøker: Hjalmar Dale – den siste eventyrer og Friluftsliv i Finnmark. Vi lodder ut en av bøkene hans i pausen og du kan dessuten få kjøpt hans signerte bøker. Husk å være tidlig ute med julegavene i år!

Før pause: Hjalmar Dale – den glemte eventyrer.
hjalmar-dale

 

Etter kaffepausen: Friluftsliv i Finnmark.
friluftsliv-i-finnmark-jpg

 

Randulf Valle
Randulf Valle

—————————————————

Referat vårmøte 2016: På søndag den 24. april 2016 hadde vi to foredrag som vanlig. Øystein Køhn med sitt bildeforedrag om brunbjørner i Alaska og Morten Brekke med sin film om en villmarkstur til Yukon sommeren 2015. Det var på denne fine vårkvelden cirka 30 fremmøtte.
Øystein Køhn startet opp kvelden med en forrykende fortelling i beste Køhn-stil om hans og Ole-Kristian Rønningen møter med hundrevis av grizzlyer over flere år. Øystein engasjerte og sterke fortellerstil rev publikum med seg inn i beretningen og tok dem med til Alaska. Flotte bilder av Øystein og Ole-Kristians lille avsluttende filmsekvens gjorde dette til en flott fremstilling av Alaska mange brunbjørner. Mange takk til Øystein.


Morten Brekke tok seerne med på en villmarkstur til et lite villmarksvann i fjellene øst for Whitehorse i Yukon Territoriet i Canada. Sammen med en svensk kompis så fløy han inn med et sjøfly for å oppleve et 10 dagers villmarksopphold. Litt konstrastfullt var det til Øysteins mange bjørnemøter. Morten og Staffan så kun tre bjørner i løpet av oppholdet sitt. Men det er nok heller normalen i villmarka generelt. Opplevelsene deres var ellers preget av en utrolig stemningsfull natur, gnagerår, film av harr og røye under vann og flotte opplevelser i fjellet. En minneverdig opphold i en fantastisk villmark.


SLUTT

————————————————————————————-

Våren 2016: Neste villmarksmøte blir på søndag den 24. april kl. 16.00 i Haavard Martinsens vei 1, på Haugenstua i Oslo (langs Østre Aker vei).

Øystein Køhn er første foredragsholder. Han forteller om flere års fotografering av brunbjørner i Alaska sammen med Ole Rønningen.

Les om foredraget hans her:
Foredrag Grizzlyfeber

Etter kaffepausen vil Morten Brekke ta seerne med til Yukon fra sin seneste tur til Canada med sin svenske kompis Staffan – sommeren 2015.
Yukon show MB.indd